fbpx

VINNARE AV PLÅTPRISET 2022


PARTNER TILL PLÅTPRISET 2022.

WINGÅRDS VINNER PLÅTPRISET 2022 FÖR OXFORD

Wingårdhs Arkitektkontor vinner PLÅTPRISET 2022 för Oxford i Hagastaden, Stockholm. Juryn hyllade den höga kvaliteten i projektets alla delar.

I expansiva Hagastaden i Stockholm växer det just nu fram en blandad och tät stadsbebyggelse. Här står två eleganta bostadshus, Kvartetten Fas 1, Oxford. Byggnaderna ska snart gå från två till fyra, men har redan hunnit prisas för sin skärpa, kvalitet och stilrena arkitektur. Arkitekterna från Wingårdhs och beställarna från Wallin fanns på plats under arkitekturdagen PLÅT22 den 17 maj, då vinnaren av PLÅTPRISET 2022 avslöjades.

– Det är väldigt roligt att få vinna Plåtpriset 2022 för just den här byggnaden. Det är ju skärpan i plåtdetaljerna och plåtens fina skiftningar som gör projektet. Den höga kvaliteten var möjlig tack vare ett nära samarbete mellan arkitekt, beställare och plåtleverantör genom hela projektet, säger Paula Stenqvist, handläggande arkitekt på Wingårdhs.

Juryns motivering:
Välproportionerade och fint komponerade volymer som för tankarna till klassisk amerikansk höghusarkitektur. Plåtfasadens precisa utformning förstärker husens slankhet — en smakfull och tidlös elegans. Husens materialval och detaljutformning vittnar om ett bra samarbete mellan en ansvarsfull beställare och en kunnig arkitekt. Plåtarbetet är utfört med stor skärpa och är synligt även från husets insida. 

Förutom ära och berömmelse fick vinnarna ta emot den specialutformade PLÅTPRIS-pokalen i koppar, signerad konstnären Marie Louise Kold.

Arkitektbyrå: Wingårdhs
Ansvarig arkitekt: Paula Stenqvist
Byggnadens namn: Kvartetten Fas 1, Oxford
Ort: Stockholm
Plåtmaterial: Anodiserad aluminium i olika bruna kulörer
Plåtslageriarbete/plåtmontage: Fenestra Wieden
Byggherre: Wallin
Byggentreprenad: Reomti Bygg AB

 
PLÅTPRISET
tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året visat upp ett projekt där metallfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.

PLÅT är ett årligt återkommande arkitekturevent som i år genomfördes på Hotell11 i Göteborg. PLÅT22 arrangerades av flera större aktörer inom byggplåtbranschen: Aurubis, Bevego, FMH Stainless, Plannja, PREFA, Ruukki och SSAB.

PLÅTPRISET sponsras av Svensk Byggplåt.