fbpx

oM PLÅTPRISET

PLÅTPRISET är ett arkitekturpris som har delats ut varje år sedan 2011. PLÅTPRISET 2022 tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året 2021, färdigställt en byggnad på svensk mark, där plåtfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö. Det går bra att nominera egna eller andras byggnader. Juryn utser upp till sex finalister, varav en belönas med PLÅTPRISET.

Kriterier för nominering till PLÅTPRISET 2022:

  • Ritad av svensk arkitektbyrå
  • Byggnaden ska stå på svensk mark
  • Byggnaden ska vara färdigställd (exteriört) mellan 1 januari och 31 december 2021
  • Tak och/eller fasad ska vara klädd med byggnadsplåt (gäller alla metaller och alla typer av bearbetning)

Den vinnande arkitektbyrån får ta emot ära och beröm samt själva Plåtpriset – ett exklusivt och unikt konstverk av metallkonstnären Marie Louise Kold.

Plåtpriset2019

PLÅTPRISET 2021 av metallkonstnären Marie Louise Kold

Marie Louise Kold

“Varje år, när jag har uppgiften att skapa ett nytt PLÅTPRIS framför mig, vill jag utforska möten mellan olika strukturer, ytor och metaller. Jag vill testa hur långt jag kan dra materialets egenskaper och tänja på gränsen för vad jag själv kan göra med det. Risken jag tar är att misslyckas och kasta bort tid, energi och plåt. Belöningen, när det lyckas, är spännande upptäckter, mer kunskap och en berusande nyförälskelse i metallen.”

Foto: Emma Larsson

 

PLÅTPRISET 2022 sponsras av